Tesmo nieuwsberichten

Zomertijd een gevaar voor hartinfarcten

door Tesmo

De zomertijd trad afgelopen weekend in, en volgens onderzoekers vergroot dat de kans op een hartinfarct. Zowel Zweedse als Amerikaanse onderzoekers zien in hun studie een opvallende piek. Er werd achterhaald dat er in de eerste zeven dagen na ingang van de zomertijd meer incidenten plaatsvonden dan in andere periodes gedurende het jaar.

Vooral de zomertijd is gevaarlijk

Zo beweren onderzoekers van het Swedish Register of Information and Knowledge dat de zomertijd de kans op een hartinfarct vergroot.  Vooral mensen die reeds medicijnen tegen hartproblemen slikten of een laag cholesterol hadden, liepen na de ingang van de zomertijd een groter risico. Dit valt vooral op na het ingaan van de zomertijd want bij het verzetten van de klok in het najaar is er geen zichtbare aanleiding om te spreken van een verhoogd risico.

Amerikanen zien het ook

Ook Amerikaanse doctoren zien een ‘gevaar’ van de zomertijd. Amerikaans onderzoek op basis van ziekenhuisstatistieken van de staat Michigan zien een duidelijke piek in de eerste dagen van de zomertijd.  

Risico enkel bij mensen uit risicocategorie

Een slaapexpert van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen liet tegenover Het Laatste Nieuws optekenen dat “door het relatieve slaaptekort en de eventuele slaapproblemen die optreden, er een toename van het stressniveau en van de adrenaline in het lichaam is. Dat brengt een verhoogd risico met zich mee op het ontwikkelen van een hartinfarct. Het is enkel van toepassing op mensen die al risicofactoren vertonen.”


Werkelijke cijfers zijn uit Nederland nog voor zover nog niet bekend. 

Uitgelicht / meest gelezen

 1. Tesmo stelt Coronaprotocol op

  Naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei 2020 is het de verwachting dat bijeenkomsten in kleine groepen vanaf juni weer kunnen plaatsvinden. Dat wil dus zeggen dat wij onze BHV-trainingen weer kunnen verzorgen. Tesmo wil alle opleidingen natuurlijk zo veilig mogelijk aanbieden en heeft daarom twee verschillende scenario’s uitgewerkt. Lees verder...

 2. Een derde van bedrijven voldoet aan Arbo wetgeving

  Slechts een derde van de bedrijven in ons land voldoet aan de volledige Arbowetgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW. Hoewel het percentage erg laag is, zit er wel een kleine stijging in ten opzichte van de afgelopen jaren. Lees verder...

 3. Rode Kruis wil reanimatielessen aan onderwijs toevoegen

  Als het aan het Rode Kruis ligt, krijgen alle leerlingen van het middelbaar onderwijs voortaan EHBO-lessen. De hulporganisatie is samen met de artsengroep Schok en Pomp op de eigen website een petitie gestart om die wens ook gerealiseerd te krijgen. Lees verder...

 4. Aantal AED-apparaten in Nederland stijgt

  Er zijn steeds meer Automatische Externe Defibrillators (AED) aanwezig in Nederland. De Hartstichting publiceerde nieuwe cijfers voor de AED en daaruit blijkt dat er inmiddels bijna 18.000 apparaten staan geregistreerd. Dit is een stijging van ongeveer 45 procent ten opzichte van vorig jaar.
  Lees verder...

Direct contact

email Mail door

Download brochure

Print

088 - 008 83 21