Tesmo nieuwsberichten

Aantal AED-apparaten in Nederland stijgt

door Tesmo

Er zijn steeds meer Automatische Externe Defibrillators (AED) aanwezig in Nederland. De Hartstichting publiceerde nieuwe cijfers over de AED en daaruit blijkt dat er inmiddels bijna 18.000 apparaten staan geregistreerd. Dit is een stijging van ongeveer 45 procent ten opzichte van vorig jaar.

Naast een stijging van het aantal AED’s, is er ook een toename te zien in het aantal burgerhulpverleners. Dit is in een klein half jaar gestegen naar 225.000. Dit is een toename van 50.000 mensen.  Een burgerhulpverlener krijgt een signaal wanneer iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Hij of zij kan dan spoedig een AED naar het slachtoffer brengen. Bijna 70 procent van alle AED’s is dag en nacht bereikbaar. Niet alle AED's zijn permanent beschikbaar, omdat verschillende ook bij bedrijven of instellingen hangen die aan het eind van de dag de deuren sluiten.

Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn goed vertegenwoordigd

Van alle provincies zijn de meeste burgerhulpverleners en AED’s aanwezig in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Zeeland, Groningen en Flevoland blijven nog wat achter.

Een burgerhulpverlener is gemiddeld sneller

Het belang van veel burgerhulpverleners blijkt wel uit de cijfers. Een burgerhulpverender is gemiddeld 2,5 minuut sneller bij een slachtoffer dan de hulpdiensten. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zegt op de site van de Hartstichting: “Elk jaar krijgen 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met genoeg burgerhulpverleners en AED’s in heel Nederland kunnen we zorgen dat binnen 6 minuten hulp wordt geboden – en zo levens worden gered. Het is goed om te zien dat steeds meer mensen hun buurt hartveiliger maken door een reanimatiecursus te volgen of samen een AED aan te schaffen.”   

Word burgerhulpverlener

Iedereen die kan reanimeren, kan zich bij HartslagNu aanmelden als burgerhulpverlener. De reanimatie & AED cursussen van Tesmo kunnen gebruikt worden om je aan te melden bij HartslagNu.

Uitgelicht / meest gelezen

 1. Tesmo stelt Coronaprotocol op

  Naar aanleiding van de persconferentie van 6 mei 2020 is het de verwachting dat bijeenkomsten in kleine groepen vanaf juni weer kunnen plaatsvinden. Dat wil dus zeggen dat wij onze BHV-trainingen weer kunnen verzorgen. Tesmo wil alle opleidingen natuurlijk zo veilig mogelijk aanbieden en heeft daarom twee verschillende scenario’s uitgewerkt. Lees verder...

 2. Een derde van bedrijven voldoet aan Arbo wetgeving

  Slechts een derde van de bedrijven in ons land voldoet aan de volledige Arbowetgeving. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie SZW. Hoewel het percentage erg laag is, zit er wel een kleine stijging in ten opzichte van de afgelopen jaren. Lees verder...

 3. Rode Kruis wil reanimatielessen aan onderwijs toevoegen

  Als het aan het Rode Kruis ligt, krijgen alle leerlingen van het middelbaar onderwijs voortaan EHBO-lessen. De hulporganisatie is samen met de artsengroep Schok en Pomp op de eigen website een petitie gestart om die wens ook gerealiseerd te krijgen. Lees verder...

 4. Aantal AED-apparaten in Nederland stijgt

  Er zijn steeds meer Automatische Externe Defibrillators (AED) aanwezig in Nederland. De Hartstichting publiceerde nieuwe cijfers voor de AED en daaruit blijkt dat er inmiddels bijna 18.000 apparaten staan geregistreerd. Dit is een stijging van ongeveer 45 procent ten opzichte van vorig jaar.
  Lees verder...

Direct contact

email Mail door

Download brochure

Print

088 - 008 83 21